Air Tight buizenversterkers volgen niet de hypes in ‘high-end’ audio, maar zetten de standaard. Tijdloze ontwerpen die je altijd bij blijven nadat je ze hebt gehoord. Alle Air Tight versterkers worden met de hand geassembleerd en zijn voorzien van de wereldberoemde Tamura trafo’s.

Air Tight in onze systemen

De beste Air Tight versterkers zijn voorzien van 2A3, 211 of 300B buizen, meestal met een laag wattage (over het algemeen geldt hoe lager het wattage, des te verfijnder de klank). De beste combinaties worden daarom gemaakt met hoogrendement luidsprekers (>94dB) zoals Audio Note-speakers en de hoornluidsprekers van Avantgarde. In dit soort combinaties zijn Air Tight versterkers de allerbeste versterkers ter wereld. Hier is 3.5 tot 9 w meer dan genoeg om de muziek tot leven te laten komen in al z’n klankrijkdom, verfijning, natuurlijkheid, kracht en dynamiek. Voor minder gevoelige luidsprekers (circa 90dB) kun je ook kiezen voor een 211 buis of kiezen voor de ultieme voor/eind-combinaties.

Tamura

Tamura is verreweg de grootste en meest ervaren fabrikant van audiotransformatoren ter wereld (al sinds 1926 produceren ze audiotrafo’s). Ze kennen alle geheimen. Tamura trafo’s laten de rijke harmonische structuren van de muziek intact en bieden een ‘magie’ die met geen enkel ander ontwerp mogelijk lijkt te zijn. De trafo’s zijn niet goedkoop; kwaliteit kent zijn prijs. Maar als je Tamura eenmaal gehoord hebt kun je écht niet meer terug naar iets anders. Dat geldt in ieder geval voor ons en zeker ook in de Japanse audiowereld (waar audio veel meer een kunst is en waar het nog veel meer gaat om muziekbeleving, heel anders dan bijvoorbeeld in Europa). De kracht van iedere goede versterker wordt toch echt vooral bepaald door het gebruik van een mooie trafo. Talloze fabrikanten hebben zich hierop stukgebeten. Slechts weinigen kunnen het echt! In vrijwel alle reguliere high-end worden standaard productietrafo’s gebruikt die met honderden tegelijk van de banden rollen en die allen een heel gemiddelde klank genereren. Airtight gebruikt Tamura en dat maakt echt een wezenlijk verschil. Kom maar luisteren!

Air Tight: De geschiedenis

Wij verkeren in de gelukkige positie om een enorme batterij aan audio-apparatuur te hebben mogen proberen. Niks heeft meer indruk op ons gemaakt dan de vrijwel perfecte modellen van Air Tight! De meesten van jullie zullen wel eens van dit merk hebben gehoord. Voor diegenen die het nog niet kennen volgt hier het verhaal:

Air Tight is zowel de liefdesbaby van als de wensdroom van Atasushi Miura. Zijn vader, die al transformatoren bouwde toen de Japanse audio-industrie nog in de kinderschoenen stond, in de jaren ’30, was het hoofd van Luxman Corporation, een producent van audio-apparatuur die bekend staat om zijn uitstekende kwaliteit en perfecte constructie. Tot de dag van vandaag wordt er, door de audiofielen die het zich nog kunnen herinneren, met ontzag gesproken over de originele producten van Luxman.

We kunnen dus wel zeggen dat Miura high-end audio met de paplepel ingegoten heeft gekregen. Onder de leiding van zijn vader werkte hij zich langzaam op in het bedrijf, en werd uiteindelijk audio-engineer. In die hoedanigheid ontwierp hij de circuits voor de befaamde Luxman buizenversterkers. Het bedrijf groeide en uiteindelijk nam Miura Jr. de fakkel over.

In het midden van de jaren ’80 merkte Miura dat de audio-industrie zich langzaam steeds meer ging focussen op lagere kwaliteit. In plaats van de kudde te volgen en af te glijden tot middelmatige massaproducten, besloot hij Luxman te verkopen (aan Alpine) en een nieuw bedrijf te beginnen. Air Tight wijdt zich aan de productie van audio-componenten van de hoogst mogelijke kwaliteit. Air tight staat wereldwijd bekend om zijn onovertroffen staat van dienst: een uitzonderlijk mooi geluid, esthetische modellen en een zeer hoge betrouwbaarheid. Dit is apparatuur voor de echte muziekliefhebber.

In 2006 vierde Miura het 20-jarige jubileum van Air Tight door de fabriek te verplaatsen naar een nog beter uitgeruste locatie in Takatsuki, Japan (ergens tussen Kyoto en Osaka in). Daar beschikt hij over een speciale luister- en evaluatiekamer (én over ruimte voor zijn collectie vintage-audio-apparatuur). Niet lang daarna maakten de cartridges van Air Tight een schitterend debuut op de audio-markt, en vergaarde welverdiende aandacht. Ook hun cartridges zijn momenteel niet meer weg te denken uit referentie audio-systemen waar ook ter wereld.

Sinds januari 2015 is Audio-Life, met trots(!) Air Tight-dealer.

air-tight-logo