Het meest belangrijke product van Falcon Acoustics is de 15 Ohms LS 3/5a BBC monitor luidspreker, een heruitgave van het origineel. Decennia lang geldt de 15 Ohms LS3/5a als de referentie voor mini-monitoren in het algemeen en natuurlijke middentonen weergave in het bijzonder.

Falcon werd in 1972 opgericht door Malcolm Jones, de eerste KEF medewerker die als hoofd van de KEF ontwikkelings-afdeling vele legendarische weergave-units ontwierp, zoals de B110 mid/laag unit en de T27 hogetonen unit.

Die units vormen samen met een uniek wisselfilter wat is voorzien van zogeheten autoformer trafo’s en een uitgekiende berken multiplex klankkast de basis van de originele 15 Ohms BBC LS3/5a. Zonder die ingrediënten is een luidspreker geen feitelijke LS3/5a (ook de latere 11 Ohms versie is dat niet, die had LS3/5B moeten heten).

Enkele jaren geleden slaagde Malcolm Jones er in om de authentieke T27 en B110 in ware ‘SP1003′ versie opnieuw in productie te brengen. Falcon Acoustics heeft de benodigde trafo’s altijd zelf kunnen vervaardigen waardoor Malcolm Jones en Jerry Bloomfield de BBC een bezoek konden brengen met prototype’s. Dat heeft geleid tot een officiële BBC licentie waarmee de wedergeboorte van de 15 Ohms LS3/5a een feit is.

Behalve authentieke weergave-units en wisselfilters zijn de Falcon Acoustics LS3/5a monitoren voorzien van handgewikelde trafo’s, geselecteerde condensatoren, NOS messing beschermgrilles voor de T27s en origineel NOS Tygan frontdoek. Sinds kort worden de Falcon LS3/5a’s geleverd met custom Rhodium aansluitingen (de Burr-walnut afbeelding laat nog de oude vergulde aansluitingen zien).

De  bouwkwaliteit is tevens terug te vinden in de constructie en afwerking van de klankkasten (zie foto’s). Het handgeselecteerde Birch multiply uit Noorwegen wordt bij een pianobouwer rondom gefineerd in het fraaiste, foutloze hardhout. Maar Falcon gaat nog een stap verder: de binnenkant wordt geheel gefineerd in dezelfde fineersoort die de klankkast in kwestie aan de buitenzijde draagt. Dus Yew in een Yew kast (zie foto) en Burr Walnut in een BW kast. Dat is praktisch uniek, zeker op dit prijsniveau. Daarnaast komen alle onderdelen uit de EU. Waarmee de Falcon zich verder kan onderscheiden. De nieuwe doorontwikkelde versie (2021) van deze luidspreker is vanaf heden bij ons te horen en vrijwel altijd op voorraad.

De weergave is waar het om draait en Falcon zou niet zoveel moeite hebben gedaan om zulke fraai gebouwde luidsprekers te maken, als het klankmatig resultaat niet verbazingwekkend goed zou zijn. Grootschalig, levensecht en swingend gaat de Falcon LS 3/5a te werk.

Kom vooral luisteren en vergelijk bijvoorbeeld de Harbeth speaker LS3/5a maar eens met een Falcon LS3/5a en beoordeel zelf welke speaker je het mooiste vindt. Nog niet zo lang geleden hebben wij een LS3/5a show in onze winkel gedaan waarbij we 4 verschillende LS3/5a  monitoren hebben laten horen. Spendor, Harbeth, Rogers en Falcon. Voor ons was de keus snel gemaakt. We hopen je te mogen ontvangen in onze winkel in Buren of Amsterdam.

falcon-loudspeakers-logo