Harbeth ontwerpt al sinds 1977 ware monitorluidsprekers. Dit Engelse bedrijf is het meest bekend van hun verschijning in de BBC studio’s: hun beroemde P3ES2 ‘magic shoebox’ heeft hier de legendarische LS3/5a luidspreker opgevolgd.

Cultstatus

Harbeth geniet van haar grootste succes in Azië en omstreken. De luidsprekers hebben hier zelfs een behoorlijke cultstatus en als je het beluisterd (hebt) op een goede set kun je weten waarom. Harbeth kijkt voorbij alle hypes en gaat uit van purisme, wat bovendien nog steeds leidt tot het klassieke uiterlijk van Harbeth’s. De klank is eenvoudig (in de meest positieve zin van het woord) om zo dicht mogelijk bij de muziek te kunnen komen. Tegelijkertijd blijven het studiomonitors: ze geven je ook nog eens alle informatie uit de opnames.

Harbeth magie

Twee combinaties in het bijzonder leveren naar ons idee de ‘Harbeth magie’ zoals die bedoeld is. Met een Luxman versterker/set is het uitzonderlijk puur, dynamisch, coherent, natuurlijk en levensecht. Hier is geen beter woord op z’n plaats dan ‘magie’, zo muzikaal! Een Audio Note Oto versterker geeft het geluid meer grootsheid, body en warmte (ten koste van een beetje puurheid).

Wij spelen voornamelijk met de Harbeth P3ESR XD en de Super HL5 XD, hiermee zit je dicht op de muziek en kun je alles om je heen vergeten. We hebben ook de Compact 7ES-3 XD en M30.2 XD uitgebreid getest en zijn natuurlijk ook bij ons te horen.

Harbeth luidsprekers hebben niet het hoogste rendement. In onze ervaring levert dit echter geen enkel probleem op. Mede doordat de impedantie van de nieuwste Harbeths, met hun eigen Radial drivers, de luidsprekers geen moeilijke belasting maken. Gebruik daarbij dan een versterker en bron(!) Met een hoogwaardige voeding en je zult zeker genieten van de muziek zoals je dat niet eerder deed.

Harbeth logo Audiolife