Dat alles wat van vroeger is, beter is, dat is natuurlijk een fabel voor de aller oudsten onder ons. Maar we kunnen ons niet aan de indruk onttrekken- laat ik het voorzichtig zeggen-  dat de apparatuur van vroeger minstens even goed is als die van vandaag. Neem een gemiddelde Marantz versterker van heden en vergelijk die maar eens met een apparaat van 30 jaar terug en luister zelf. Innovaties van vandaag zijn soms verkapte kostenbesparingen….. Helaas.

Nog steeds zijn er goddank(!) een aantal fabrikanten die weten hoe je met de techniek van vandaag die sound kan produceren zoals wij vinden dat die wel zou moeten klinken. Rijk, levendig, rond en met natuurlijke klankleur. Hout van een cello koper van een hoorn. Dát moet je kunnen horen en is wat ons betreft heel veel belangrijker dan de hedendaagste hi-end opdringerige soms zelfs ronduit vermoeide sound waar je dan ook nog eens een keer ettelijke tienduizenden euro’s voor moet betalen. Er zijn liefhebbers die dat mooi vinden, vast en zeker, maar die zullen bij ons niet slagen.

De nieuwe JBL L100 en L82 hoorden wij kort gelden en naast het heerlijke jaren 70 gevoel dat deze speakers opwekken als je er naar kijkt en dus weer helemaal van deze tijd is, is de sound eindeloos. Hier kunnen wij uren naar luisteren. Echt fantastisch zoals deze speakers in staat is om die dingen weer te geven in de muziek zoals wij vinden dat het moet zijn. Spectaculair. JBL doet dat overigens met de meeste van hun systemen. Ze weten hoe je een gesauteerde, toch droge gecontroleerde sound kan neerzetten. De L100 en L82 van JBL zijn voor ons een hoogstaand nummer die we met plezier in de winkel hebben neergezet. Want niet alleen voorziet deze serie van JBL in een lekkere sound, de looks geven mij een dikke glimlach, iedere keer dat ik ze zie.

JBL-Logo Audiolife