Reviews

Audio Physic Virgo II

Het was 1995 en toen was er de Virgo II van Audio Physic. Ontworpen door de enige echte Joachim Gerhard. De man die een jaar of vijf geleden Audio Physic verliet en zijn eigen wat kleurloze Sonics is gaan bouwen. OK luidspreker, maar niet met die grote muzikale allure zoals we die kennen uit zijn Audio Physic tijd. Alhoewel mijn bezoek aan Hanze hifi gisteren wel de boel aardig door elkaar heeft doen schudden. Samen met een Linn streamer toch wel heel cool.

Onze zoektocht naar magie, zijn wij op dit moment aan het luisteren naar Audio Physic en overwegen dit toe te voegen aan onze bestaande merken. Maar natuurlijk niet zonder slag of stoot. Het vertrek van Joachim heeft diepe sporen nagelaten bij de club. Een identiteitscrisis kon natuurlijk niet uitblijven. De opvolgende modellen klonken niet. Zelf destijds een paartje nieuwe Tempo’s van Wilbert na drie maanden weer aan de straat gezet. Alhoewel ik Wilbert en Audio Physic daar diep dankbaar voor ben, want dat was feitelijk het begin van mijn samenwerking met Audio-Cube, wat weer heeft geleid tot dit stukje tekst in deze vorm binnen Audio-Life. Heerlijk! De speakers van Audio Physic, zien er mooi uit, afwerking bleef goed, maar waren saai en weinig inspirerend van klank. Nu we een aantal jaren verder zijn beginnen deze speakers toch weer aardig bij te trekken en kregen wij positieve indruk van de Avanti en Virgo 25 in Munchen. Goed nieuws voor een Audio Physic liefhebber zoals ikzelf.

Een paar oude Virgo’s helpen ons bij de verdere beoordeling van dit merk wat ik nooit heb kunnen loslaten. Eigenlijk een speaker die ik altijd al heb willen hebben, zeker ook nadat ik destijds bij Rhapsosdy de oude Caldera heb gekocht en waar ik een aantal jaar naar heb geluisterd. Overigens een heerlijke luidspreker, met veel middengebied, kleur en een fabuleus holografisch beeld. Maar ook een  moeilijke speaker om goed te krijgen. Mij is het in ieder geval nooit gelukt met mijn kennis van destijds om uit deze speaker het onderste uit de kan te halen. Achteraf had er gewoon versterker op gemoeten met flink wat vermogen.

Via marktplaats! jawel het domein voor koopjes en minderbedeelden (kijk mij nou). Mijn hart begon sneller te kloppen toen ik dit paar Virgo II zag. Ik heb zitten wikken en wegen, bood op Duitse hifi sites wat niets werd, waardoor ik uiteindelijk naar Roermond ben gereden om dit paar op te halen. Prachtig, Birds eye maple, met optioneel onderstel en klittenband langs alle units. Deze laatste als mogelijkheid om een afdek plaat op de units te doen en aangebracht door een audiofiel die uit angst voor gebruik alles deed om deze nieuw te houden, doodeng en spuuglelijk. De vorige eigenaren hebben daar 10! jaar naar kunnen kijken en dat terwijl deze luidspreker van zichzelf zo mooi rank en smal is. Een echte maagd voor mij, iedere keer weer en wie wil daar nou niet naar kijken, laat staan naar luisteren. Het klittenband weghaalfeest was een groot succes. Eindelijk een Virgo die zijn naam eer aan doet. Zonder klittenband…….

Maar maagdelijk klonk hij zeker niet, wel heel mooi ingespeeld. Maar met name het 3d beeld detail en mid zijn verbluffend goed. Geen podium speaker, maar eentje waar je heel dichtbij het orkest zelf zit. Sinds lange tijd komt er een mooi open beeld op mij af wat alleen gevoed wordt door de muziek. Bach, Caribou en Angus lieten van zich horen. Wow! Je moet deze speaker wel de ruimte geven. Hoe verder van de achtermuur hoe beter het beeld. Minstens anderhalve meter, maar liever meer. Doe je dat niet dan blijft over een hoopje muziek welke zo graag wil, maar die zijn ei niet kwijt kan. Het laag trouwens is wel behoorlijk vet. beetje to much eighties for me, maar met 47 Labs speakerkabel aangesloten is het heerlijk genieten mits een goed bijpassende versterker. De speaker heeft wel wat energie nodig. Onze favoriet de 47 Labs Shigaraki versterker liet het afweten. Vervorming en uitvallende kanalen waren het gevolg. Toch wel aardig wat vermogen nodig dus om dit goed te krijgen. Hier ben ik nog bezig om de ideale match te vinden, maar de baby Ongaku maakt het wel waanzinnig! Midden in de orkestbak, met veel kleur en tegelijkertijd een losheid die maar weinig speakers hebben.

Nu maar hopen dat de nieuwe Audio Physics doen wat de oude Virgo heeft waargemaakt. Ik zal het jullie laten weten zodra we nieuws hebben.

Reacties

  • Giuseppe says:

    Helemaal mee eens, flink genieten van het holografische beeld, komt pas goed los met een hele stevige versterker (Dusson V8 nu) en combineert prima met SILTECH NewYork.
    Pas nadat ik het midden (Seas?) iets beter gedempt heb met Twaron dempings materiaal is het helemaal stressvrij.
    Ook bewondering voor de oude aluminium hoge toners, nog steeds erg goed!

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center