Muziek Tips

Audio Tip: Stroom / Fase

‘Fase’ (van stroom) is een veelbesproken onderwerp in de audio. Kort door de bocht heeft het te maken met hoe je apparatuur klinkt als je de stekker van het aangesloten netsnoer omdraait. De best geaccepteerde verklaring in de audiowereld is dat een ‘verkeerde fase’ relatief veel lekstroom geeft, wat als een spanning over je stroomkabels gaat lopen (vervorming).

Hoe een en ander technisch werkt staat goed uitgelegd op de site van Audiopaul. Hier wordt ook omschreven hoe je per apparaat de laagste lekstroom kan vinden met behulp van een multimeter en zo de boel in fase kan zetten. Nogmaals: het is de best geaccepteerde verklaring maar men is het er nog steeds niet helemaal over eens. Dat maakt (wat ons betreft) ook niet uit, als het maar zin heeft (voor een beter geluid).

Er is echter een makkelijkere methode om je set in fase te zetten, die in de meeste gevallen werkt. Waar het om gaat is dat de fase uit je netsnoer wordt aangesloten aan de kant van de trafo waar de minste lekstroom wordt opgewerkt. Omdat deze aansluiting (van de trafo) in de meeste apparatuur op dezelfde manier is doorgevoerd, werkt onderstaande dus ook in de meeste gevallen (in ieder geval bij al onze apparatuur).

De eenvoudige methode

 1. Neem een spanningszoeker
 2. Steek het netsnoer dat je wilt gebruiken in het stopcontact
 3. Zoek met de spanningszoeker de fase in het netsnoer (aan de IEC-kant, die je op het apparaat aansluit, het lampje van de spanningszoeker gaan branden als je de fase hebt).
 4. De rechter geleider zou de fase moeten zijn als het middelste pinnetje boven zit. Zo niet: draai de stekker in het stopcontact om en meet nogmaals, nu moet de rechter geleider de fase zijn.

Dat was het al. Een set die volledig in fase staat klinkt onder andere krachtiger, kleurrijker, gebalanceerder en losser van de luidsprekers met een betere focus/plaatsing.

Als je helemaal geen zin hebt om te meten kun je het ook op gehoor vaststellen. Hoor je het niet? Doe dan geen moeite meer. Hoor je het wel? Dan heb je bij deze als tip de best klinkende aansluiting te vinden en je set beter te laten klinken 😉 Want daar gaat het ons om (en niet om de technische verhaaltjes).

Als je er niet uitkomt, kun je natuurlijk altijd even een bericht achterlaten!

Reacties

 • Marco Tuinsma says:

  Geachte,,
  De rechter geleider zou de fase moeten zijn als het middelste pinnetje boven zit.
  Is dat als je tegen de stekker aan kijkt,(dus dat je de stekkergaten ziet)

 • Frans says:

  Dat is rechts als je in de gaten van je stekker kijkt. 4 van mijn 5 apparaten moeten echter contra worden aangesloten. Want je moet meten wat de juiste fase is van het apparaat. Trafo wordt door wikkeling meer geleidend in een richting. Als je de onjuiste kant pakt, klinkt het niet. Verwijder alle draden van uw apparaat. Pak multimeter. Steek stekker van uw apparaat in ongeaard stopcontact. Zet meter op A-C. Zet 1 pen op clip aarde van ander geaard stopcontact. Zet de andere pen op rand van cinchplug apparaat.
  Draai nu de stekker om.
  Laagste stand meter wijst op de juiste stand stekker.

 • Richard van Enteren says:

  En hoe zit het met een adapter? Maakt ook dat nog verschil en zit dan de fase ook aan de rechterkant als je naar de pinnen kijkt?

 • Hendrik says:

  Dank voor deze goede en bruikbare tip! Eerst heb ik met de spanningszoeker getest (fase bleek in orde te zijn) en daarna met de oren. Jammer genoeg kan je in België en Frankrijk (omwille van de penaarding) de stekkers niet eventjes omdraaien. Alleen met niet aangegoten stekkers kan je de L (bruine) en N (blauwe) aders omwisselen in de stekker zelf. Het verschil is miniem maar – althans in mijn combinatie – duidelijk hoorbaar. Heel nuttig, want alle kleine beetjes helpen. En het kost je niets, alleen wat moeite.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center