Reviews

Boston A25

Alles wat enige potentie heeft proberen we meteen uit. Op de Cafe Engels show – waar we stonden met ons importbedrijf X-fi – krijg je natuurlijk een Music Emotion in je handen gedrukt. Dus wij lezen. Komen we een recensie tegen die te mooi is om waar te zijn. De Boston A25 monitorluidsprekers worden verder de hemel in geprezen dan welk ander product dan ook waarover we ooit hebben gelezen. Bijna belachelijk, maar tóch heeft het ons er toe aangezet te gaan testen met de Boston A25. We haalden ze in huis en gingen luisteren. Inderdaad: het is belachelijk goed wat deze luidsprekers doen, voor €259.

Vooral doordat de recensent roept dat zelfs de duurste Audio Note componenten (waar X-fi importeur van is) niet overdone zijn op deze zeer betaalbare luidsprekers, werden we geprikkeld. De Boston A25 kosten €259 per paar, dus dat vergelijk is redelijk absurd…

We hebben ze nu 2 dagen binnen. Op het eerste gezicht vonden we het er al goed uitzien: mooie kastafmetingen (looks, maar ook vooral voor het geluid), een ‘gewone’ softdome tweeter (klinken nog steeds natuurlijker dan al die keramische, diamanten, metalen tweeters die tegenwoordig overal opduiken), faseplug op de woofer (die overigens zo ontwikkeld is om met weinig vermogen veel te kunnen, belangrijk!). Toen aangesloten op het systeem waarmee we eigenlijk altijd spelen: 47 Labs. Onze indruk is: eindelijk, een extreem betaalbare luidspreker die ons helemaal past. Wat opvalt is hoe homogeen en gebalanceerd de Boston A25 speakers klinken. Je hoort de tweeter gewoon vrijwel niet als aparte driver en dat is uniek (geinig testje is om je hand even voor de tweeter te houden en weer weg te halen. Als je het dan ineens vervelend vind klinken, geeft de luidspreker gewoon te veel of geen goed hoog (95% van de speakers, ook peperdure). Als je echter meer hoort dan net, maar het hoog nog wel geintegreerd is in de muziek, dan zit het in principe goed). Dat kunnen de Bostons als geen ander. De dynamiek, energie en de natuurlijke klankkleuren zijn er in elk gebied, goed in balans. Dat maakt dat ze zo natuurlijk, gemakkelijk en uiteindelijk overtuigend klinken.

We ontdekken ook een paar nadelen. Het zijn typische inspeelverschijnselen – dus we laten nog weten of ze met de tijd verdwijnen – maar toch even noemen: je kunt niet keihard spelen, dan wordt het geluid rommelig. Ook is het geluid niet 100% los van de speakers, het zit er een beetje opgeplakt. Maat let wel: dit laatste is van secundair belang, het doet namelijk niets af aan de natuurlijkheid waarmee de speakers spelen. En laten we vooral benadrukken: voor €259 mag, nee MOET deze kritiek meteen van tafel. Het grappige is dat ze zo goed zijn, dat je meteen geneigd bent met topluidsprekers te vergelijken.

Hier gaan we nog flink mee doortesten. Met Marantz (icm met exact de juiste bekabeling is ons doel nu om voor maximaal <€1000 een set neer te zetten waarmee je nooit mee iets anders hoeft) maar natuurlijk gaan we ook de Audio Note Ongaku er eens opzetten. En dan de recensent bellen hoe dat klonk 🙂 Het lijkt er hoe dan ook op dat de Boston A25 speakers heel goede apparatuur verdienen, de 47 Labs Shigaraki versterker was bijvoorbeeld echt niet overdone (terwijl die wordt gecombineert met de allerbeste speakers die er zijn).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center