Events

Computer vs. CD

In principe zouden we best al onze CD-spelers de deur uit willen doen; een collectie op de computer biedt zoveel meer gemak. Maar deze show overtuigde vrijwel iedereen ervan (op 1 iemand na:) dat een goede CD-speler nog behoorlijk beter klinkt.

Met deze show wilden wij graag 3 dingen:

  • De beste apparaten voor computeraudio demonstreren
  • Laten horen wat een goede CD-speler nog steeds kan
  • Een leuke show geven (gelukt: 40 > bezoekers en erg gezellig)

De conclusie was heel erg duidelijk: op 1 iemand na vond iedereen de CD-speler mooier dan de beste weergave via de computer (zie onder). Let wel: dit is wat ons betreft absoluut niet representatief voor de vergelijking met de gemiddelde “high-end” CD-spelers. Maar weinig bieden de kwaliteit (natuurlijkheid, echtheid, vloeiendheid, tastbaarheid, het rijke middengebied, echte dynamiek (niet het schreeuwerig van de meeste digitale bronnen) etc.) van de 47 Labs Shigaraki loopwerk+D/A converter waarmee we speelden.

Wij kunnen dit alleen maar beamen; de show was ons hier immers voor een deel om te doen. Ook als tegengeluid op de vele opmerkingen dat een nieuwe USB-DAC “alle CD-spelers wegspeelt”. Dat blijkt gewoonweg niet waar of de demonstraties zijn oneerlijk (dit laatste weten we vrijwel zeker: we hoorden tijdens onze show over een andere streaming-show waar geen CD-spelers aan te pas (mochten) komen… tsja…)

Maar we wilden zeker ook laten horen hoe goed computeraudio kan zijn en dat je het daarvoor niet alleen bij de grote namen op dat gebied moet zoeken… De resultaten.

Bevindingen

Het gaat wat ver om alle configuraties van de computeraudio-demo’s uitgebreid te bespreken, maar in het kort de bevindingen (samengevat van alles was we aan feedback gehoord hebben, voel je vrij aan te vullen – graag zelfs): de Antelope Audio Zodiac+ (USB) (€ 2.395,-) biedt van allen het meeste microdetail en frisse geluid, de Weiss DAC202 (Firewire) (€ 5.390,-) is vloeiender, warmer, rustiger, de Resolution Audio Cantata (USB) (€ 5.900,-) biedt nog meer rust, coherentie, natuurlijkheid, diepte en is minder gekleurd.

Op veler verzoek hebben we behoorlijk uitgebreid vergeleken met de 47 Labs D/A converters (€ 1.780,-). Er zijn namelijk 2 versies die op de inputs na (USB of S/PDIF), verder volledig gelijk zijn (met dezelfde prijs). We konden dus de volgende settings vergelijken om een goed beeld te krijgen van wat computer versus loopwerkprecies doet.

  • Computer > USB > 47 Labs USB DAC
  • Computer > Firewire > Weiss INT202 Firewire Interface > S/PDIF > 47 Labs DAC
  • 47 Labs loopwerk > S/PDIF > 47 Labs DAC

We hebben het hierboven al verklapt, maar het loopwerk wint van beide configuraties. In het rijtje van de andere USB/Firewire DAC’s zitten de 47 Labs DAC’s op een lijn met de Resolution Audio Cantata. De 47 heeft het rijkere middengebied, de Cantata is beter in gelaagdheid, ruimtelijkheid en diepte weergeven. Voor wie 47 Labs niet kent klinkt het misschien vreemd, maar dit is een dik compliment voor de Resolution Audio. Meestal laat de digitale apparatuur van 47 Labs haar concurrenten (ongeacht de prijs) ver achter als het gaat om muzikaliteit, live-beleving. De Cantata komt dus ook heel snel bij ons te staan. Als je ‘m wilt horen kan dat natuurlijk nu al.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Privacy Preference Center