Blog

Computeraudio: gouden tips voor streaming audio

Van ‘computeraudio’ wordt in veel gevallen de kwaliteit nogal overdreven als je het ons vraagt. Hoe vaak hebben we niet gelezen dat “het elke CD-speler volledig wegspeelt”? In de meeste gevallen gewoon niet waar wat ons betreft (maar veel mensen geloven het blind vanwege de theoretische voordelen ervan). Los van de daadwerkelijke kwaliteit (daar gaat het ons hier niet om) is er een groot probleem: er worden vaak appels met peren vergeleken. Want de een speelt met Amarra terwijl de ander dat (nog) met Winamp doet. De een ript met iTunes, de ander met Exact Audio Copy. We hebben gemerkt wat een ongelofelijk groot verschil dat maakt. En dat er een paar essentiele stappen belangrijk zijn om computeraudio hoe dan ook, los van de methode of het apparaat dat je gebruikt, op een hoog niveau te krijgen. Behold, onze gouden tips!

Rippen

De kwaliteit van streaming audio wordt al bepaald op het moment dat je de oorspronkelijke data ‘ript’, oftewel: de muziek kopieert naar je harde schijf / NAS. Een expliciete waarschuwing omdat we weten hoeveel mensen dit doen: gebruik hier alsjeblieft geen iTunes voor! Als interface is het prima te gebruiken (zie verder), maar rippen in dit programma kost je veel kwaliteit. Gebruik in plaats daarvan een programma dat hier dedicated voor is gemaakt: XLD (voor Mac) of EAC (voor PC). Je kunt ons gewoon geloven of even Googlen op deze termen: dit zijn zover wij de beste rip-programma’s van het moment. Bovendien zijn ze gratis, dus testen moet je in ieder geval als je dat nog niet gedaan hebt…

Kortom: gebruik XLD of EAC!

Afspelen

iTunes vinden we by far de beste interface om muziek mee te beluisteren. Bovendien zijn we fervent Mac-gebruikers, dus over deze combinatie hebben we het nu. Groot voordeel is dat je iTunes kunt bedienen met de gratis Remote app op je iPhone, iTouch en iPad. Maar ook hier geldt: speel niet zomaar af via de iTunes-output, want dit kost je kwaliteit. Kort gezegd gaat de muziek op deze manier door allerlei onnodige processing heen voordat het je computer verlaat. Zonde! Gebruik in plaats daarvan Pure Music(€129) of Amarra (vanaf $79). Beiden zijn speciaal ontwikkeld voor samenwerking met iTunes.

Ja, beiden kosten geld, maar het is de investering waard (lees verder). Welke te kiezen? Pure Music heeft 1 pakket met daarin direct de hoogste resoluties en is het meest gebruiksvriendelijk. Bij Amarra kies je uit 3 pakketten:
– Amarra Junior: $79, tot 44.1Khz bestanden
– Amarra Mini: $295, tot 96Khz bestanden, RAM-based playback en nog wat extra’s
– Amarra: $695, tot 192Khz bestanden, RAM-based playback en gebruiksvriendelijker

Vergelijken

We hebben Pure Music, Amarra Mini en iTunes-playback direct met elkaar vergeleken. Conclusie: de stap die je maakt met Pure Music of Amarra ten opzichte van iTunes is hoe dan ook erg groot, aanrader dus. De onderlinge verschillen zijn relatief klein, maar belangrijk. We raden aan zelf te testen (evaluatie-versies zijn gratis) maar wij geven de voorkeur aan Amarra Mini. Deze heeft het rijkere, meer gewichtige geluid, Pure Music klinkt wat lichter met minder body. Maar nogmaals: ook deze laatste is al erg goed. We hebben vergeleken op 47 Labs, Weiss en Resolution Audio (met overal dezelfde bovenstaande resultaten).

Kortom: gebruik Pure Music of Amarra!

Wellicht zijn er meer soortgelijke (en Mac-compatible) programma’s die we niet gevonden hebben. Weet jij meer? Laat het ons weten door een berichtje achter te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center