Blog

De set van… Hans

Toen ik in februari 2010 op zoek was naar een USB DAC kwam ik via hifi.nl op de website terecht van Audio Life. Ik pakte de telefoon en belde met Caspar om te informeren naar de door hen aangeboden tweedehands DACmagic. Na een telefoongesprek van circa een half uur had ik een afspraak gemaakt om de maandag erop op bezoek te gaan bij Audio Life in Buren. De maandag erop van Velp naar Buren gereden met als enige doel: snel en zo goedkoop mogelijk de DACmagic oppikken en weer naar huis. In Buren werd ik echter zeer hartelijk ontvangen door Caspar die vol trots het nieuwe Audio Life pand liet zien. Ik keek mijn ogen uit want wat ik hier zag had in de verste verte niets te maken met mijn beeld van “High End” audio.

Jarenlang was ik op zoek naar de ultieme audio combinatie en keer op keer was ik uiteindelijk niet tevreden met de aanschaffen die ik deed. Ik was een typische “High Ender” die altijd bezig was met andere kabeltjes een “betere” versterker en “betere” luidsprekers etc…. Ik ging jarenlang mee in de flow van de audioshows en vakbladen en dacht dat duurder ook automatisch betekende beter geluid. Keer op keer was er opnieuw de teleurstelling omdat “beter” in de praktijk vooral neerkwam op duurder en “anders” in plaats van echte verbetering.

Caspar was oprecht belangstellend en nam uitgebreid de tijd voor mij. Hij liet me vervolgens een aantal combinaties luisteren in de verschillende luisterkamers. In eerste instantie geluisterd naar de 47 Labs Shigaraki combinatie met Harbeth monitoren vervolgens naar de Audio Note Jinro met An-E hoog rendement luidsprekers en als laatste de combinatie van Pel Audio met de Musical Affairs luidsprekers. Ik was confuus. In twee uur tijd stond mijn hele beeld van de audiowereld op zijn kop. Ik had drie combinaties gehoord die werkelijk van een muzikaliteit getuigden welke ik nog nooit eerder had gehoord. Mijn doelstelling om snel de DACmagic op te pikken en weer snel naar huis te gaan liet ik varen. Ik wilde dezelfde muzikaliteit thuis als die ik had gehoord deze middag.

Nu lijkt het impulsief om in een paar uur tijd te besluiten om afstand te gaan doen van alle spullen die ik op dat moment thuis had staan na jarenlange zorgvuldig samenstellen. Maar ineens besefte ik dat ik kon zoeken wat ik wilde maar dat ik met dat zoeken niet de muzikaliteit zou vinden die ik die middag had gehoord. Op dat moment liet ik mijn “high end” denken los en besloot om alleen nog maar af te gaan op de muzikaliteit van een audiosysteem en mijn eigen gehoor.

Nadat Caspar had geïnformeerd welke installatie ik op dat moment thuis had staan kwamen we samen tot de conclusie dat mijn Jungson versterker de Arcam Alpha plus cd speler en de Pro-ject Xpression platenspeler niet slecht waren maar vooral “audiofiel” en analytisch te noemen waren. Het had weinig meer met muziek en muzikaliteit te maken. Mijn luidsprekers daarentegen, de Tannoy DC6T zouden met een goede versterker wel muzikaal klinken. Vervolgens een demo gedaan met de Tannoy’s en de Manley Stingray. Muzikaal en daarbij ook nog eens heel cool qua looks. Wow wat een verschil. Ineens geen geluid meer uit een doosje en in plaats daarvan muziek en nog eens muziek.

Mijn besluit stond vast en ik besloot de Stingray aan te schaffen. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en zijn ook de Arcam, de Pro-ject en de Tannoy’s verkocht. Ik heb het 47 Labs Shigaraki loopwerk en de Shigaraki DAC, de 47 Labs speaker bekabeling en sinds vrijdag de Jean Marie Reynaud Orfeo luidsprekers aangeschaft. Caspar dank voor de hele goede adviezen. Audio Life houdt vast aan jullie visie op muzikaliteit en audio want deze visie, die toch redelijk haaks staat op de normatieve “high end’ visie, heeft er bij mij voor gezorgd heeft dat het niet meer gaat om de doosjes waar de muziek uitkomt maar dat het gaat om de muzikale beleving welke je ervaart bij het luisteren naar prachtige muziek. Ik hoop oprecht dat in mijn voetspoor nog velen zullen volgen en tot dezelfde conclusie komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center