Column

Lassus: Het Laatste Liedje

Déodat de Séverac – alleen zijn naam al is bijna poëzie.Déodat de Severac: een klank die de zon van de Franse Languedoc oproept, de geur van cypressen en van thijm, en van de warme mistral.

Hij werd geboren in 1872, verliet Toulouse om in Parijs compositie te gaan studeren, en hoewel hij daar bevriend raakte met Ravel en Debussy en er de impressionisten leerde kennen, was de grote stad voor hem te groot, hij keerde al spoedig terug naar Zuid-Frankrijk en woonde tot aan zijn dood in Cáret (Pyreneeën). Veel componeerde hij niet, nogal wat liederen die zijn geboortegrond tot thema hebben, twee opera’s en twee bundels met pianostukjes voor kinderen, getiteld En vacances. Je hoeft niet goed piano te kunnen spelen om er van te genieten, en ze zijn een welkome afwisseling op de stukgespeelde Kinderszenen van de grote Robert Schumann.

En nu zal ik een geheim onthullen. Het vijfde stukje uit de eerste bundel, Ronde dans le parc (alleen die titel al!) weegt voor mij op tegen stapels Bach, Beethoven en Brahms bij elkaar. Dat ene stukje, meer hoeft niet, zestig maten is het ongeveer, mogen ze op mijn uitvaart laten horen, tweemaal, driemaal, het is nooit te veel maar wel graag (neem me maar niet kwalijk, Audio-Life!) in het echt, door iemand van vlees en bloed op een piano (of, liever nog, vleugel) gespeeld. Zo bekoorlijk, zo lief en eenvoudig, met een vleugje melancholie, is dat juweeltje; het is, zoals altijd als het over muziek gaat, niet echt te beschrijven.

Lezers, kijkers, luisteraars, hoe moet ik u in cyber-space aanspreken – laat ons op dit forum eens weten wat uw muziekkeuze is voor bij uw laatste gang, en probeer kort te omschrijven waarom u dié muziek, dát koor, dié band dan juist wilt horen horen, schreef ik per abuis, en ik laat het ook maar staan. Alles mag, alles kan natuurlijk ‘André Hazes, Igor Stravinsky, Chet Baker, het gaat niet om het wat, het gaat om het motief, om het waarom. Inzendingen staan open tot 1 augustus. Er is hier een exemplaar van Mozart in zijn brieven voor wie (naar Lassus’ strikt subjectieve mening) het mooiste antwoord geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center