Column

Lassus: Surround

Ze hadden in Oostenrijk weer eens een Mozartjaar bedacht, tenslotte leven ze daar bijna van die man. Salzburg bracht een mooie tentoonstelling met de eigentijdse titel Viva!Mozart en verder ook nadrukkelijk bedoeld om ons te laten weten dat die muziek niet alleen voor oude zakken is. Er waren naast bekend en onbekend historisch materiaal ook moderne gadgets. Zo kon je leren een menuet te dansen, echt “interactief” met een 18e-eeuwse, bewegende dansgroep, rondom op de muren van een vertrek geprojecteerd, maar die reageerde op je eigen bewegingen; daarbij was, het zij toegegeven, wel enige assistentie van een (levend) Salzburgs meisje.

Na deze toch bijzondere ervaring liepen wij met rode konen van inspanning en plezier verder, en kwamen in een forse, vrijwel duistere ruimte, hier en daar blauw opgelicht en met een enkel spotje, maar zonder geëxposeerd materiaal – en dat in een museum? Het rumoer van het dansen maakte plaats voor de stilte en wij gingen zitten op een van de banken, waar ook anderen gebruik van maakten.

In 1784, toen zijn compositie klaar was, schreef Mozart aan zijn vader dat hij dit werk het beste vond wat hij ooit gemaakt had: het kwintet voor vier blazers en piano (KV 452). Zittend in die stille ruimte, werden wij overvallen door het langzame deel, dat uit een perfecte geluidsinstallatie tot ons kwam, en wij begrepen dat Mozart weer eens gelijk had. Om de beurt krijgen de blazers hun kans, in steeds wijdere melodische arabesken vol delicate echo’s, maar altijd in die superieure beheersing van de vorm – ach, je kan eindeloos proberen die muziek te beschrijven, maar dat blijft een hopeloze onderneming. Driemaal lieten wij dat deel voorbij komen, daarna hoef je de rest van het museum niet meer te zien.

Zo zou het altijd moeten zijn: gevoed door beelden uit het leven van de maker, gevoed door perfecte weergave, gevoed door stilte en concentratie—dan is muziek waar muziek voor bedoeld is: verzoening met het bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Preference Center